Водич кроз права детета

   
 

Vodic kroz prava deteta

Temelji na kojima pociva Konvencija 
Konvencija pociva na cetiri temeljna principa, bez cijeg zadovoljenja nije moguce ostvariti ni ostala prava: 

· pravo na zivot, opstanak i razvoj - koje drzava mora da obezbedi svakom detetu, u maksimalno mogucoj meri (clan 6); 
·
 nediskriminacija - svoj deci pripadaju jednaka prava, bez obzira na: rasu, boju, pol, jezik, veroispovest, politicko ili drugo uverenje, nacionalno, etnicko ili socijalno poreklo, imovinsko stanje, onesposobljenost, rodjenje ili drugi status deteta, njegovog roditelja ili zakonskog staratelja (clan 2); 
 najbolji interes deteta - u svim postupcima koji se ticu deteta, njegov/njen najbolji interes imace prioritet (clan 3); 
 uvazavanje misljenja deteta - pravo deteta da izrazi svoje misljenje u svim stvarima i postupcima koji ga se ticu i da se to njegovo misljenje uzme u obzir (clan 12). 

Koja prava su sadrzana u Konvenciji?
Konvencija sadrzi sve vrste ljudskih prava koja su medjusobno isprepletena. Ne postoje vise ili manje vazna prava, jer sva zajedno cine celinu. 
Radi lakseg razumevanja, prava iz Konvencije o pravima deteta bice grupisana na sledeci nacin: 

1. prava na odgovarajucu brigu i staranje od strane drzave (cl.4, 6, 8, 11, 18, 23, 24, 26, 27, 39, 40) 
2. licna prava (cl. 7, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 21, 28, 29, 30, 31) 
3. prava na zastitu (cl. 19, 20, 22, 25, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38) 

- Konvencija u clanu 5 istice prava i odgovornost roditelja, odnosno prosirene porodice, da usmeravaju i savetuju dete u vezi njegovih prava, shodno njegovim razvojnim mogucnostima 


KAKO SE MOZE KORISTITI KONVENCIJA? 
Konvencija je delo profesionalaca i strucnjaka i namenjena je, pre svega, profesionalcima: nastavnicima, vaspitacima, zdravstvenim i socijalnim radnicima, advokatima, sudijama i pripadnicima svih onih profesija koji rade ili profesionalno dolaze u kontakt sa decom. Namenjena je i roditeljima. Ali njenu sustinu treba da poznaju u najvecoj mogucoj meri i sama deca. Poznavajuci i razumevajuci blagovremeno sva prava koja im pripadaju samim rodjenjem i koja im se garantuju Konvencijom, deca ce sazrevati u odgovorne osobe koje ce znati da postuju i tudja prava i da se bore za sto doslednije ostvarivanje svojih. 
Na uskracenost, neadekvatno ostvarivanje ili pak krsenje nekog prava iz Konvencije moze da ukaze svako. Kad god se prava deteta ne postuju treba reagovati kao pojedinac, grupa ili institucija i skrenuti paznju nadleznima: ministarstvima, institucijama, sluzbama, lokalnim organima, ili se obratiti organizacijama za prava dece za pomoc i posredovanje. Konvencija, u tom smislu, sluzi kao putokaz sta i kako treba ciniti.
 

NEKE ZABLUDE O PRAVIMA DETETA

Neka prava su vaznija od drugih 
NETACNO. Nema vise, odnosno manje vaznih prava, ne postoji njihova hijerarhija. Svako pravo moze u odredjenoj situaciji da postane najznacajnije za pojedino dete ili njegovo blize okruzenje. 

Konvencija ne obavezuje, jer nije zakon 
NETACNO. Iako prvobitno usvojena od strane Generalne skupstine UN, Konvencija postaje obavezna kad je drzava, tj. njen parlament usvoji. U nasoj zemlji, prema Ustavu SRJ, Konvencija je zakon kao i svaki drugi. Slobodnije receno, Konvencija je »Decji Ustav«. 

Deca imaju pravo da rade sta hoce 
NE. Prava deteta ne znace apsolutnu slobodu cinjenja. Sustina prava deteta je da im se obezbedi zivot i razvoj u sigurnosti, zdravom okruzenju da bi mogli da ostvare sve svoje potencijale i daju doprinos drustvu i kao deca i kad odrastu. 

Mala deca ne mogu da donose odluke 
NETACNO. Nijedno dete nije toliko malo da ne moze da izrazi svoju potrebu, zelju ili misljenje. Pitanje je samo kako to saopstava i kako odrasli na to reaguju. Male bebe to cine pokretima, mimikom i placem, a starija deca recima. Uvazavanjem tako iskazane potrebe ili zelje, odrasli daju mogucnost detetu da na svoj nacin utice na donosenje odluke. 

Deca nisu dovoljno zrela da ucestvuju u donosenju »vaznih« odluka 
NETACNO. Da li je neka odluka vazna za samo dete znacemo tek onda kada ga to pitamo. U zivotu svakog deteta i na svim uzrastima postoje stvari koje ga se direktno ticu i koje su za njega vazne. Mnogo je tema i sadrzaja u porodici, skoli ili ustanovi o kojima dete moze i treba da bude saslusano, a njegovo misljenje uvazeno. 

Vise prava za decu - manje prava za odrasle 
NETACNO. Smisao decjih prava nije zamena autoriteta ili anarhija, vec stvaranje preduslova za ostvarivanje ljudskih prava svakog pojedinca bez obzira na uzrast. 

Dajemo deci prava, a sta je sa njihovom odgovornoscu? 
NETACNO. Kao PRVO, ne dajemo MI deci prava, vec im ona PRIPADAJU rodjenjem. DRUGO, uceci da imaju prava, deca istovremeno uce da ta ista prava pripadaju i drugima. Zalazuci se za postovanje sopstvenih prava, deca razvijaju osecaj odgovornosti i postovanja prava drugih pojedinaca i grupa. Isto tako, ucestvujuci u donosenju odluka, deca lakse preuzimaju na sebe i odgovornost za njihovu primenu. 

Najvece obaveze u ostvarivanju Konvencije o pravima deteta pripadaju roditeljima 
NETACNO. Najveca odgovornost i obaveza da se prava dece sto doslednije i svestranije ostvaruju je na drzavi. Drzava je ta koja je potpisala i ratifikovala Konvenciju i ona sa svojim organima i nadleznim sluzbama stoji kao garant da ce se ta prava i uzivati u praksi. Medjutim, prema samoj Konvenciji uloga roditelja je od najveceg znacaja i drzava mora da postuje prava i odgovornosti roditelja da usmeravaju i savetuju dete u vezi sa njegovim/njenim pravima, shodno razvojnim mogucnostima deteta.

STA NAM JE CINITI?

 Prihvatiti koncept decjih prava kao svakodnevnu praksu; 
 Raditi na njegovom popularisanju: u porodici, skoli, zdravstvenim, socijalnim i drugim sluzbama i svuda gde su prisutna deca sa svojim potrebama; 
 Kao pojedinac dati doprinos sto potpunijem ostvarivanju prava deteta u nasoj zemlji.

BROJNE AKTIVNOSTI NA OSTVARIVANJU PRAVA DETETA U NASOJ ZEMLJI SU JOS UVEK PRED NAMA. TO CE BITI STALNI PROCES JER STIZU NOVE I NOVE GENERACIJE DECE KOJE MORAJU DA BUDU UPOZNATE SA SVOJIM PRAVIMA I ODGOVORNOSTIMA, KAO I ODGOVORNOSTIMA ODRASLIH PREMA NJIMA.

DECO, UPOZNAJTE SE SA SVOJIM PRAVIMA!

ODRASLI, PODSETITE SE I PRIHVATITE SVOJE OBAVEZE I ODGOVORNOSTI PREMA DECI!

5453827
No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31